Barnet som norm

Farlig vägDet gör så fruktansvärt ont när jag landar efter sista hoppet i rutschkanan.

”Haha, den här är inte gjord för vuxna men perfekt för mig”

När jag klättrar runt i ställningarna på leklandet så inser jag hur otroligt obekvämt det är att få en triangel i sidan av kroppen och sedan rulla över cylindrar. Känns som om jag hasar runt i Fångarna på fortet men utan den hägrande guldskatten, kaffe är nära nog guld just nu. Ser andra vuxna som plågsamt försöker hålla takten med sina barn, man nickar lite uppmuntrande till varandra när man förstår att det är den stora rutschkanan som väntar.

Miljöer som är anpassade till barn handlar i regel om lek. Det är ju det barn gör, leker. I parker och andra dedikerade barnzoner. Men det betyder ju inte att barn leker hela tiden, ibland måste de hålla till i den miljön som är gjord för vuxna. Med ibland menar jag i stort sett hela tiden. De ska ju ändå växa upp så det är bäst att de lär sig hur vuxenmiljön fungerar, eller hur?

Men i förskolan växer de aldrig upp, där är de ständigt mellan ett och fem-sex år. Så varför är miljön många gånger inte till för barn. Rekommendationen att ta barns perspektiv genom att som vuxen krypa runt för att få barnets ögon på deras miljö är att flytta blicken till barnen och väl behövlig, det är en väldig ögonöppnare för många.

Men vad händer sedan? Vad är nästa steg efter man har flyttat blicken och insett hur obekvämt det är att krypa runt på golvet, hur håller vi kvar blicken och får det till kroppen. Till viss del kan miljöskyddsombud och kommunal praxis väcka frågan om arbetsställning för personal. Det är absolut ett beaktande att ta i diskussionen om miljö. Men var är barnens ombud i frågan?

Att krypa runt och känna hur obekvämt saker och ting är resulterar troligen i att vi inser att det är obekvämt att krypa runt. Utmaningen ligger i att i det obekväma kunna hitta möjligheterna, för barns miljö handlar inte bara om lek. I så fall skulle alla förskolor se ut som ett lekland.

Med barnet som norm i förskolan, kan vi se det i miljön?

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *