Den stora maskinen

Mänskligheten genomgår alltid en förändringsprocess

Ny teknologi ger möjligheter och förutsättningar för ny teknologi, som en omvänd kannibalism, den föder sig själv. Som en stor stånkande maskin producerar och kombinerar den nya upptäckter och teknik, men inte av sig självt. Precis som alla andra motorer behöver den bränsle för att fungera.

Bränslet flyter fram, i floder av neuroner, impulser av elektricitet. Som en enorm stad där kunskaper och erfarenheter far fram kors och tvärs. I hjärnan och i mötet med andra hjärnor finns kunskapen, bränslet.

The_city_lights_of_Singapore_from_high_above

Kunskap är makt

Francis Bacon (1597)

Förskjutet över tid till vår sociala kontext där det snarare betyder

Kunskap är förändring

Alvin Toffler (1970)

Vi som människor har i allt snabbare takt kollektivt förvärvat oss kunskap, vilket i sin tur föder maskinen med bränsle som bidrar till att nya upptäckter inom teknologi och tekniker görs, som ger oss nya kunskaper. Kunskaper som leder till accelererande förändring.

Mänskligheten är alltid i en förändringsprocess, har alltid så varit. Idag är dock bränslet bättre, genom delandet av kunskaper hjälps vi alla åt att driva motorn, den stora maskinen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *