Vad har du i händerna?

Det är inte så ofta som vi har en diskussion om farorna med stillasittande barn som tecknar, har pärlplattor eller knådar lera. Ni vet det med att de inte rör sig, ohälsan i att ha en dålig kroppsställning när man sitter på golvet och bygger lego. Det skulle låta väldigt märkligt om vi skulle diskutera på det sättet.

Minnesanteckningar

Kan inte minnas att jag någonsin har hört den debatten, jag undrar varför. Varför hör jag den debatten om teknik nu och då?

Jag tror att en stor del är att vi fortfarande inte riktigt vet vad och hur vi ska göra, framförallt med surfplattor i förskolan.

Det är ett relativt nytt verktyg som vi håller på att bekanta oss med runt om i Sverige och världen. Det är en förhållandevis jämbördig relation mellan barn och pedagog men med en väldig stor skillnad, den ena parten ska ansvara för innehållet. Så frågan är inte egentligen vad har du i händerna? Surfplatta, lärplatta, läsplatta, iPad, Android, Windows, Kindle eller vad man nu faktiskt håller i händerna är inte relevant, frågan är vad gör dina händer? Vad tillåts du att få skapa och undersöka?

Tekniken är inte en konkurrent utan ett komplement

Men då krävs att vi har en diskussion om innehållet eller att några får mandat att bestämma och se över vad händerna ska få göra.

Min förhoppning är bara att man tar ett avstamp i möjligheter och låta kreativiteten ta plats. Barnen är redan där, men det är inte de som bestämmer innehållet. Tycker givetvis att de ska få vara med att påverka, få göra sin röst hörd, men precis som med alla andra material och verktyg i förskolan ligger inte frågan om innehållet hos dem. Tänk bara på att det inte är en jättestor kamera ni bär runt på, det är ett verktyg för att få experimentera, berätta och undersöka. Om det ges den möjligheten…

 

 

En reaktion på ”Vad har du i händerna?

  1. Hej Markus. Jag var på din föreläsning i onsdags på Örebros Universitet. Jag håller med dig i ditt resonemang kring stillasittande barn. Det verkar vara mer ”osunt” om det är kopplat till tekniska saker.
    Jag är själv väldigt intresserad av teknik och brinner för att få in mer tekniska hjälpmedel på min förskola. Blev väldigt inspirerad av dina tips och blev glad över att få lite nya uppslag på appar som barnen kan använda för att utforska, inte bara ”spela”. Intressant blogg, kommer besöka den igen. //Linda

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *