Tankar av renaste guld

Kapitel XCIX
”heart of gold”

I hundra dagar har det bloggats under #blogg100, en massa människor har runt om i Sverige gett sin bild av det som upptar deras tankar. Första mars var dag ett, väldigt mycket har hänt i mitt liv sedan dess. Vissa ögonblick jag aldrig kommer att glömma, vissa som jag redan har glömt. Det är det som är livet på något sätt tänker jag, de där händelserna som binds samman kemiskt i min hjärna. Gör att jag minns och samtidigt påverkar den jag är. Stunder av sorg och smärta men även de stunder av guld i mitt hjärta och hjärna. 

”Vem vill inte ge den man älskar, tankar av renaste guld” textraden är en av de finaste jag vet, från en sång som alltid har berört mig och nästan mer nu vartefter jag blir äldre och har egna barn. Texten handlar om att vilja skydda den man älskar, bygga upp en värld där inget ont finns. En mor som skyddar sitt barn ”från fulheten där utanför” i en kökssoffa under början av nittonhundratalet.

Men sedan tänker jag, livet fungerar inte så. Det är just det fina i all fulhet som på något sätt gör att man ser livet. Platser, personer, ögonblick, insikter, möten och händelser som präglar mig och vad jag tycker om. Det är det fina i livet. Att hålla någon nära sitt bröst så att de inte ser eller hör något är inte att ge tankar av renaste guld. Tanken må vara god, men den handlingen ger inte ett fullt liv.

Jag vill inte ha tankar av renaste guld, vill inte att mina barn ska ha det heller. Jag vill att de ska se människan i dess sorg och dess glädje, jag vill att de ska se livet.

 

En reaktion på ”Tankar av renaste guld

  1. Min mor är lite av en cyniker. Hennes sätt att beskydda mig var genom att berätta om alla faror, hemskheter och dårskap som finns i den stora vida världen så att jag är redo att möta världen när jag väl beger mig ut i den. Hennes sätt att uppfostra mig har format mig i stora drag och varit till stor hjälp. Men även min fars sätt att beskriva omvärlden och återberätta saker i “renaste guld” uppskattade jag. Ibland vill man vara trångsynt, inte se problemen och leva i det perfekta nuet. Olika situationer, kräver olika synsätt antar jag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *