Nästan som knark

Kapitel LCVII
”it´s evolving”

Maslow

Såg den här för en tid sedan, det är en modifierad Maslows behovstrappa eller behovspyramid kanske man ska kalla den i den här illustrationen. Våra grundläggande mänskliga behov som enligt teorin gör att vi kan klättra uppåt. Att stå utan exempelvis boende är psykiskt pressande och man kan inte tänka på något annat.

På översta steget finns det egna behovet av självförverkligande. Maslows trappa känns ibland som ganska fragil, lite som att stegen brister om man sätter ner foten för hårt. Är det marmor eller frigolit som ska bära?

Maslow hade inte internet i sina tankar och ”tillägget” är givetvis gjort med en portion humor. Men mina barn har varit utan internet under några dagar, tror inte att det har hänt tidigare i deras liv. Det blir tydligt hur mycket av deras interaktion med sina intressen som är beroende av det. Har exempelvis inte gått att använda Facetime (typ Skype) med kusinerna eller kolla på Netflix och YouTube. De har ju givetvis överlevt och fått mat och sådant som är på högre steg. Men det är mycket i ens liv som påverkas om det inte finns internet.

Vi satt fast på tunnelbanan idag varpå ett av mina barn snudd på vrålar ”vi kommer att få sitta här i femtio år”, ”men åhh, vad länge” utbrister jag och börjar fundera på hur internet kommer att användas om femtio år. Det var väldigt svårt att komma på då det inte var en tidsmaskin vi satt i utan en stillastående tunnelbanevagn. Men frågan är om Maslows trappa har fått ett nytt steg i hårdaste marmor om femtio år, ett grundläggande behov för att kunna vara tillfreds med livet, återkommer 2064… från min flygande bil…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *