Det digitala skafferiet, salt

Kapitel XLI
”naah, it needs garlic”

Det här är verkligen en ingrediens som bör finnas i varje skafferi, har aldrig hört talas om någon som är allergisk mot vad saltet representerar. Det här är för mig kryddan eller smaksättaren som är bland det viktigaste jag vet. Livsnödvändigt och är en del av princip allt jag upplever med den här kroppen. Jag konsumerar väldiga mängder i många olika former, är liksom det där som fyller smaklökarna. Skapar en komplexitet i upplevelserna, genom att tiderna har förändras kan jag i stort sett bära med mig allsköns sammansättningar av intrikata kombinationer Garageband-new-logodär saltet lägger sig som det som lyfter allt.

Låt mig förklara, jag pratar givetvis om musik, allkryddan som bör finnas med i varje liten rätt som man petar i sig. Oavsett komplexitet eller sammanhang finns det där. Rytmer, toner, känslor i ett samspel som berör en på ett eller annat sätt. Salt kan få en att kräkas eller sucka djupt av välbehag.

Men nu skulle jag ju prata om appar, och just specifikt Garage Band i det här fallet. Det är en av de riktigt stora, både i möjligheter och i storlek. Men man kan inte bara sitta och tugga i sig salt, det är ganska jobbigt att ta in efter en stund. Måste börja i liten skala, en nypa salt, om man inte bara ger sig hän och utforskar hej vilt, vilket jag tycker att man borde göra, ”efter behag” ni vet. Det finns enorma möjligheter att skapa musik med ganska begränsade kunskaper i att kunna hantera instrumenten i fråga, alltså på riktigt kunna spela.

Jag kan inte spela ett enda instrument, kunde spela trumpet, eller få ljud ur en trumpet, eller jag hade en trumpet. Men med Garage Band har jag massa olika pianon, en stråkorkester, trummor, en uppsjö av gitarrer och basar. Jag kan ta ackord eller låta den spela själv. Spela in små ljudsekvenser och leka med rösten. Med lite övning så känner man snabbt hur saltbalansen går över till att man vill ugnsbaka saker helt i salt. Låta smakerna sjunka in och bygga allt mer avancerade rätter, hitta balansen i sältan. Så att det blir en djup suck och gör att man törstar efter mer.

Det digitala skafferiet, mjöl

Kapitel XXXV
”shiny”

Har sagt några gånger nu att jag håller på med att göra en topp tio lista över vilka appar som jag tycker att man bör ha. Basvaror i sitt digitala skafferi för att kunna laga till och baka massor med olika digitala kreationer. Har kommit fram till sju stycken på min topp tio, de tre sista är lite beroende på vilka som vill skapa, med vilken svårighetsgrad man vill hoppa in bland pannor, vispar, måttenheter  och kastruller.

Det är med viss återhållsamhet som jag börjar prata om appar då jag tycker att det är så många som gör det och jag är inte egentligen så fokuserad på att hitta olika.

book-creator

Mjölet i min lista är den helt fantastiska Book Creator, binder samman det mesta man kan tänka sig. Film, ljud, text, bilder i stort sett allt man kan tänka sig till en digital bok som med enkelhet kan distribueras till andra. Helt enkelt dela med sig av allt det goda, må det nu vara hallongrottor, drömmar, pasta eller något annat som innehåller mjöl. Kände att listan kunde göras lång över rätter som innehåller mjöl så jag höll mig till tre för enkelhetens skull. De tre avslöjar också att jag i skrivande stund är lite fikasugen.

Vet att den kostar pengar, i dagsläget 38 kronor, men då har man ytterst få begränsningar att skapa intressanta saker i en form de flesta är bekant med, boken. Vet inte riktigt om den motsvarar muffins (cupcake om man vill vara fin i kanten, och det vill man ibland) men bra är den iallafall.Det finns även en gratisversion för den som bara vill ta en tugga och se om man tycker om den. Men kom ihåg, slicka inte av glasyren, det är hela kompositionen av smaker som ska utgöra upplevelsen innan man avgör om det faller en i smaken.

Nyligen så lanserades Book Creator till Android också, vilket gör alla äppelallergiska glada då man inte alltid vill ha äpplen i sina muffins. Fikasuget har tydligen inte lagt sig, men jag tar lite kaffe istället.