”Åhh spräng!”

Kapitel LXXXVII
”part of a team!”

Teamwork

Två barn sitter tillsammans framför datorn och spränger ut en grotta som de fyller med lava. En styr med tangentbordet och alla bokstavskommandon.

En styr med musen exakt var dynamiten ska hamna och hur de ska röra sig.

Tre och fyra år gamla sitter de och tillsammans planerar hur de ska gå tillväga och vad som behövs göras. Helt plötsligt upptäcker de att det är dags att sova,

”Vi går någonstans och sover”

varpå de kommer överens om en bra plats att sova på, bygger en säng och börjar att göra snark och sovljud.

Parlör Del II

Kapitel LXXIX
”what´s this?”

Barnens ord från Minecraft som likt vilket annat språk nått en förståelse till en större grupp, en gemenskap som binds samman av samman intressen.

Giftdricka: alla typer av potions (drycker) som man kan få fram i spelet. Effekten av drycken är sekundär då man kan kasta iväg massor av flaskor i creative mode

Livbana:läget kallas vanligtvis survival mode eller överlevnadsläge. Där små hjärtan visar hur mycket ”liv” man har kvar. Vedertaget koncept i nästan alla olika typer av spel som även finns i Minecraft. Vissa barn tycker inte om livbanor då det hämmar de kreativa aspekterna av byggandet genom att allt byggmaterial inte är tillgängligt hela tiden.

Köpa: när man öppnar upp innehållsförteckningen över alla möjliga byggstenar i creative mode, appliceras även på livbanor men är inte lika förekommande uttryck då.

Glömde det

Kapitel LXXV
”remember?”

Idag har jag gjort något som det var länge sedan jag gjorde senast. På förskolan som jag arbetar har vi en gemensam hall, alla som kommer till förskolan går igenom den, oavsett vilken avdelning man går på. För sex-sju år sedan satte jag upp en dator där vi kunde visa filmer av barnens vardag i hallen. Korta filmer på maximalt fem minuter då tanken var att man skulle kunna se dem vid hämtning och lämning för att få en inblick. Saker som man inte riktigt hinner förklara eller när det inte riktigt gick att förklara då händelserna nästan krävde att man såg en film över det inträffade. Barnen kan stå och förklara för sina föräldrar vad filmerna handlar om.

Vartefter tekniken har utvecklats så har även distributionsmediet förändrats, idag är det bara en TV som har en inbyggd funktion för att spela upp filmer från usb. Från början gjorde jag alla filmer, klippte och redigerade material. Men vartefter de pedagoger jag arbetar med lärt sig själva och fortsatt att laborera med film som kanal för berättande har jag kunnat backa tillbaka. De senaste åren har jag inte visat en endaste film som jag har gjort, det har inte behövts, det finns andra som har fantastiska saker att berätta.

Men idag behövs det igen. Gjorde om hela min presentation från SETT till en film på fem minuter och fyrtionio sekunder, klippte ner den ordentligt. Utelämnade massor av saker som pekar på allt fantastiskt lärande som sker i Minecraft för att hålla tiden nere. Hoppas att det väcker en förståelse och frågor, hoppas att det kommer nyfikna föräldrar till mig. Vet att många föräldrar är väldigt nyfikna.

För teknik väcker frågor, inte alltid positiva sådana, men det handlar oftast om att man inte riktigt själv vet och har inte satt sig in i den begreppsvärld som barnen befinner sig i. Kommer ihåg för flera år sedan då vi arbetade med Mozarts Trollflöjten, hur det lockade barn som inte tidigare ritat till att börja teckna. Hur besök på Moderna Museet fick barnen att börja skriva. Samma saker som vi ser hända med hjälp av Minecraft, för att barnen är intresserade.

Men det är lättare att ta avstamp i finkultur, steget ur opera och konst är fascinerande för barn förväntas inte vara intresserade av det. Men varför är Wolfgang Amadeus Mozart bättre än Markus ”Notch” Persson?

Ibland är det trevligt att komma ihåg, film i hallen, väldigt bra sätt att nå ut.

Parlör Del I

Kapitel LXXI
”you know, for kids”

Vissa ord och begrepp har blivit vedertagna termer för barnen på jobbet i förhållande till Minecraft. Även de som inte bygger vet precis vad som menas, tänkte förklara tre stycken lite närmare.

Drömmen: När man gräver/spränger sig igenom hela jordskorpan så kommer man ner till den sista barriären, drömstenar, bortom dessa finns Drömmen. I drömmen så kan man bara vara en kort stund innan man dör och får starta om uppe på marken igen. ”Det ser ut lite som i rymden”

Greven/greve: Skeletten i Minecraft har fått namnet av julkalendern Mysteriet på Greveholm där ett skelett figurerade.

Steka: När man använder en ugn för att konstruera nya föremål, exempelvis glas genom att hetta upp sand.

Nya kläder

Kapitel LXIV
”new shoes”

Ibland så känner man att man bara ska testa en sak, ändra lite inställningar. Sedan har man ett nytt utseende på bloggen. Borde egentligen lägga in bilder i alla inlägg, skulle bli snyggare då, får bli en annan dag.

Steve byter ibland utseende, på dator liksom papper eller i lera för den delen. Sitter och går igenom material inför SETT 2014, svårt att göra urval ibland. Det finns så mycket man vill säga, så mycket som är sagt av barnen.

Allt detta lärande, alla diskussioner, användandet av andras kunskap.

Allt detta skapande, allt material som blandas, alla idéer som prövas.

Allt detta som är mer än ett spel…
Steve och Enderman

 

 

Hur frågar man? 2:43

Kapitel LXIII
”all these questions!”

I några månader har jag lyssnat och lyssnat, suttit strax bakom och hållit min position. Filmat ibland, antecknat ibland. Insett att det inte går att ta in allting, det är så mycket som sägs, så många idéer och infall. Vissa är planerade och vissa bara uppstår för att omständigheterna var sådana just i den stunden.

”Vad gjorde jag!”

utbrister ett av barnen, de sitter vid datorn och utforskar rymden i Minecraft. Nyss diskuterade de om stjärnor förändrar sitt läge beroende på hur högt upp man är, ett ganska invecklat resonemang om hur objekt förändras i relation till sin egen position och hastighet. Avståndet påverkar hur stort något är, stjärnor är långt bort och ganska små, men stilla. De är inte riktigt överens,

”Du får tycka hur du vill, men jag har rätt”
”Nä, jag har rätt”

Det är då det händer, allt blir plötsligt ljusblått på skärmen. Det sätter igång nya diskussioner, vad var det som egentligen hände? Varför är allting ljusblått?

”Du tryckte på B”
”Jag är i en giftdricka”
”Nä, det är morgon”

Alla intryck bearbetas av gruppen, hypotesen om morgon går inte att testas för Steve befinner sig uppe i rymden, dygnet är annorlunda där uppe. De måste ta sig ner till marken, efter ett mycket långt fall ner mot ytan visar att det är morgon men frågan om hur giftdrickan har påverkat allting är inte löst. Det ser annorlunda ut, ja det är morgon men någonting är inte som vanligt. Det är inte enbart faktorn morgon som har bidragit till förändringen. De har sett väldigt många dagar gry i Minecraft, den här skiljer sig från de andra. Giftdrickan kan ha gjort så att Steve har fått ont i magen. Det är gift överallt, i vattnet, på marken, allt är giftigt. Bäst att lämna världen och söka sig till en utan gift, gärna en med hus.

Allt är inte så enkelt att det finns en förklaring, många saker samverkar. Man måste testa de olika delarna, kasta ur sig olika hypoteser. Man tänker bättre när man inte måste ha svaret, utan man får möjlighet att tillsammans se olika aspekter. Brainstorma tänkbara orsaker till det ljusblå, inte få frågan varför det är så. Sex barn har ställt hypoteser, bidragit till diskussionen. Dragit slutsatser, reviderat ställningstaganden, fått nya frågor. Konsensus säger att världen är förgiftad och bör överges.

2:43
från början till slut är filmen som fångat detta. Jag har inte sagt ett ord, varför skulle jag? Det pedagogiska dilemmat, när ska jag ställa en fråga? Två minuter och fyrtiotre sekunder passerar där vi sju vid datorn delar en erfarenhet, för att omständigheterna var sådana just i den stunden.

Vad det byggs

Kapitel LXI
”there´s a door over there”

Allt mer kopplas det samman, olika material, olika uttryck. Lera, tuschpennor, färg, papper, lekar och i diskussioner. Det verkligen genomsyrar barnens dag på förskolan, skulle nästan säga att nya upptäckter sker varje dag.

Idag stora portaler, enorma, över trädtopparna sträckte de sig, skimrande i solen. De beskriver hur man bygger upp dem och får de att fungera, alla fem vid datorn förklarar för mig hur de har gått tillväga, vad man måste tänka på. Men det som sker runt omkring, utanför den digitala värld de bygger upp är fascinerande. Hur exempelvis tecknandet växer fram, de som knappt har suttit och ritat förut, hur deras bilder blir allt mer detaljerade.

När intresset styr finns det enorma möjligheter till lärande, genom att lyssna på hur de pratar hör jag komplicerade kedjor förklaras.

När intresset styr finns det enorma möjligheter till samarbete, det är inga problem att sitta fem stycken vid en dator och bygga fram något tillsammans, resonera hur man ska gå tillväga.

När intresset styr finns det enorma möjligheter till utforskande, ständiga upptäckter kring olika materials användningsområden. Vad behövs för att få fram X, vilka resurser som krävs och i vilken mängd.

När intresset styr finns det enorma möjligheter till glädje, när man skrattar så att det piper är det roligt på riktigt.

När intresset styr finns det enorma möjligheter att se bortom blocken, det blir mer än ett program i en dator

 

Steve flyttar ut

Kapitel XXVIII
”welcome to the neighbourhood”

MinePaint

Minecraftandet fortsätter, dagligen nya upptäckter, nya sätt att förhålla sig till den virtuella verkligheten som växer fram. Vikten av att samarbeta, vikten av att det ska vara svårt, vikten av att hitta glädje, vikten av att hitta det meningsfulla.

Den världen som finns i Minecraft projiceras mot en stor kub där ”duken” är en blandning av plast, tyg och papper. Idag så migrerade Steve och lite klossar ut på pappret med hjälp av potatisar och färg. Samtidigt så ändrar Steve sin ”kostym” i datorn via papper, penna och kameran på en iPad.

Det hela är inte särskilt komplicerat, men Steve har blivit Hulken och ror i en båt samtidigt som det är färg över hela golvet och potatisarna är kalla.

Två världar som möts, förändrar varandras förutsättningar.
I mötet vet man inte var den ena börjar och den andra slutar.

Och så säger vissa att det är ett spel

 

 

Tårta! Här finns det tårta!

Kapitel XII
”follow the yellow brick road”

Minecraft - Markus Bergenord

Går mellan de två avdelningarna på övervåningen och konstaterar att barnen bygger i Minecraft på tre olika iPads, i tre olika rum, men i samma värld. Det är totalt nio barn som är involverade.

”Men hej!” hör jag från ett rum, två av barnen har hittat varandra i världen. En av dem håller på att bygga en tårtaffär.

En kort stund senare är alla tre iPads samlade vid samma bord och de bygger en tårtaffär tillsammans, med en väldig massa tårtor som bilden ovan visar.

Tre iPads, nio barn och en enorm mängd tårtor, sa jag att barnen tyckte det var väldigt roligt också.